AMSTERDAM - De koers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is in de loop van dinsdag verder gedaald tot 1,1710 dollar, het laagste peil sinds november 2003. Ten opzichte van het historische hoogtepunt van 1,3639 dollar van eind vorig jaar zakte de koers met 14 procent.

Valutahandelaren schrijven de verzwakking van de euro vooral toe aan het renteverschil met de Verenigde Staten, de rellen in Franse steden en het moeizame verloop van de vorming van een nieuwe regering in Duitsland. Ook speelt mee dat Europa nog steeds nauwelijks economisch herstel laat zien, terwijl de Amerikaanse economie behoorlijk blijft groeien.

Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten heeft het belangrijkste rentetarief sinds vorig jaar juni in twaalf stappen verhoogd van 1 procent tot 4 procent en zal vrijwel zeker nog wat verder omhoog gaan. De Europese Centrale Bank zit al twee jaar op 2 procent. Het verschil maakt de dollar relatief aantrekkelijker voor beleggers, ook al blijven die zorgen houden over de enorme tekorten van de VS op de handelsbalans en de begroting.

ECB-president Jean-Claude Trichet verklaarde maandag nog eens dat zijn instelling klaar staat om de rente te verhogen als dat nodig is om het inflatiegevaar te beteugelen, maar de meeste analisten verwachten niet dat dat al voor het eind van het jaar zal gebeuren.

De ECB staat onder druk van regeringen om de rente niet te verhogen in het belang van het economisch herstel. De ministers van Financiën van de eurolanden vroegen de bank maandag "geen overhaaste monetaire maatregelen te nemen". Hoewel de onafhankelijke ECB zich daarvan niets hoeft aan te trekken, deed de oproep van de ministers de euro geen goed.