ZWOLLE - Het thuiswinkelbedrijf Wehkamp gaat banen schrappen als de plannen van minister Zalm (Financiën) om de maximaal toegestane kredietrente te verlagen, doorgaan. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt. "De plannen lossen niets op, ze brengen alleen de werkgelegenheid in gevaar", aldus een woordvoerder.

Het bedrijf uit Zwolle, dat veel producten op afbetaling verkoopt, telt ongeveer duizend werknemers. Hoeveel banen er zullen verdwijnen, kon een woordvoerder dinsdag nog niet zeggen. "Dat hangt af van de vraag of en wanneer de maatregel van kracht zal worden."

Maandag werd duidelijk dat Zalm de regels voor de verkrijging van kredieten wil aanscherpen om te voorkomen dat burgers in grote financiële problemen raken. Zo mag er bovenop de wettelijke rente nog maar maximaal 12 procentpunten extra aan kredietvergoeding worden gevraagd. In de praktijk betekent dat een maximum van ongeveer 16 procent. Nu kan de kredietvergoeding nog oplopen tot 21 procent.

Wehkamp is het tweede postorderbedrijf dat vreest voor banenverlies. Vorige week waarschuwde Neckermann al dat er werkgelegenheid verloren zal gaan bij een verlaging van de maximale kredietrente.

De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) is verheugd over de stappen om de schulden terug te dringen. Volgens de NVVK-voorzitter G. Jaarsma zijn de verzoeken tot schuldsanering de afgelopen jaren flink toegenomen. Hij schat dat er dit jaar 44.000 mensen aankloppen voor financiële hulp, tegen 39.000 vorig jaar.

"Wehkamp en Neckermann moeten heel duidelijk bekijken aan wie ze wel en aan wie ze niet willen verkopen op krediet. Nu kan iedereen op de pof kopen en degenen die niet betalen worden afgedekt door degenen die wel betalen", aldus Jaarsma.