Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Finnen aangespoord minder lang in sauna te zitten om energie te besparen

Finnen worden aangespoord komende winter hun thermostaat lager te zetten, kortere douches te nemen en minder tijd in hun sauna door te brengen. Net als andere Europeanen krijgen zij het advies minder energie te verbruiken, nu Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne minder gas levert en de prijzen enorm zijn gestegen.
Door onze economieredactie

De energiebesparingscampagne met de naam Een graadje lager wordt op 10 oktober gelanceerd. Dat meldt Motiva, een staatsbedrijf voor de bevordering van duurzaamheid. Ook de Finse overheid en energieautoriteit zitten achter de campagne, de eerste sinds de oliecrisis van de jaren zeventig.

Met naar schatting 3 miljoen sauna's voor 5,5 miljoen mensen is zweten in een temperatuur van ongeveer 85 graden een populaire bezigheid in het noordelijke land. De campagne roept Finnen ook op de verwarming in garages uit te zetten en benzine te besparen door langzamer te rijden.

"Dit zijn slechts enkele opties. We hopen dat mensen de aanbevelingen vrijwillig opvolgen en er begrip voor hebben dat we een moeilijke winter tegemoet gaan", zei een woordvoerder van Motiva. "Misschien hoeven mensen de sauna niet elke dag aan te zetten. Misschien maar één keer per week."

De Russische energiereus Gazprom stopte de gasleveringen aan buurland Finland in mei nadat Helsinki had geweigerd de rekening in roebels te betalen. Vorig jaar was Gazprom goed voor pakweg twee derde van het gasverbruik van het land. Het Finse staatsbedrijf voor energie heeft als alternatief onder meer gas geregeld via een pijplijn vanuit Estland.


Lees meer over:

EconomieFinland

Aanbevolen artikelen