
Gevolgen van NS-staking in Zuid-Holland in heel het land merkbaar
Door de staking rijden in het overgrote deel van de provincie Zuid-Holland vrijwel geen treinen, kondigde de NS eerder aan. Maar het vervoersbedrijf ziet dat deze staking veel meer gevolgen heeft dan de eerste staking, die woensdag in het noorden van het land plaatsvond.
Net als toen probeert het spoorbedrijf het stakingsgebied los te koppelen van de rest van de dienstregeling, maar dat is veel lastiger. "Deze regio is heel erg verweven met de rest van Nederland", zegt de NS-woordvoerder vrijdagochtend.
Daarom moeten reizigers volgens haar ook in andere delen van Nederland rekening houden met de gevolgen van de staking voor hun treinreis. Het gaat bijvoorbeeld om treinen die eigenlijk vanuit Utrecht nog naar Gouda zouden rijden, en treinen tussen Utrecht en Amersfoort-Schothorst en Utrecht en Schiphol. Hetzelfde geldt voor de treinen van Rotterdam naar Breda en Eindhoven.
Ook tussen het Zeeuwse Kruiningen en Goes rijden vrijdagochtend geen treinen, maar dat komt door koperdiefstal, meldt de NS. Tussen de getroffen stations rijden snelbussen.
Treinstoringen in Nederland
Amper mensen op de stations
De reisplanner van de NS kleurt vrijdag rood door de vele treinen die als gevolg van de staking niet rijden. Zo rijden er geen treinen tussen Utrecht en Leiden. Ook kleurt het rood op de trajecten Utrecht-Den Haag, Utrecht-Rotterdam, Leiden-Rotterdam, Amsterdam-Breda en Den Haag-Dordrecht.
Reizigers in Zuid-Holland lijken goed op de hoogte te zijn van de staking. Op enkele teleurgestelde reizigers na, zijn er vrijdagochtend amper mensen te bekennen op de grote stations in Den Haag, Leiden en Rotterdam.
Treinen van de overige vervoerders, waaronder die van R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda en tussen Dordrecht en Geldermalsen, rijden vrijdag wel. De NS verwacht in het weekend volgens de normale dienstregeling te rijden.
De Thalys en de Eurostar rijden ook normaal. De intercity naar Brussel rijdt minder vaak, maar stopt wel zoals gebruikelijk in Rotterdam.
Vakbonden dreigen met landelijke staking
De actiebereidheid onder het NS-personeel is ver boven de 90 procent. "Dat is echt ongelofelijk", zegt een woordvoerder van vakbond CNV. "Maar we schrikken er ook van. Het betekent dat er echt iets bij de NS aan de hand is."
Volgens de woordvoerder is het cao-gesprek op de inhoud gestokt. Dat niet met elkaar willen praten over de inhoud is kenmerkend voor de NS, zegt hij. "Hoe zorg je ervoor dat mensen aan het werk blijven en bij de NS komen werken? Doe iets aan de werkdruk, de samencultuur, vrije tijd en het loon", de pijnpunten waar de vakbonden FNV, CNV en VVMC volgens hem over willen praten.
De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbonden een landelijke staking.
Maandag gaan de acties verder in de regio noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.
NUjij: Uitgelichte reacties