BRUSSEL - De ministers van Financiën van de twaalf eurolanden hebben de Europese Centrale Bank (ECB) gevraagd om "geen overhaaste monetaire maatregelen te nemen". Daarmee reageren zij op uitlatingen van ECB-president Trichet, die eerder had gehint op renteverhoging wegens de toegenomen inflatie.

Dat heeft de voorzitter van de euroministers, de Luxemburger Juncker, maandagavond gezegd.

De ministers hebben de sterk toegenomen inflatie, veroorzaakt door de dure olie, besproken maar kwamen volgens Juncker tot de conclusie dat "de situatie onder controle is".

Lonen

In het verleden volgden op hogere prijzen vaak flinke looneisen, wat leidde tot een loon-prijsspiraal met steeds hogere inflatie. "Wij hebben echter nog geen aanpassing van de lonen gezien aan de gestegen olieprijzen. We hebben daarom aan de ECB gevraagd daarmee rekening te houden", aldus Juncker.

Het is ongebruikelijk dat ministers zich mengen in het beleid van de onafhankelijke ECB. Ze vrezen echter dat een snelle renteverhoging het prille economisch herstel in Europa in de kiem smoort. Het is nooit zeker wat de ECB met de rente van plan is, maar de laatste tijd gebruikte president Trichet woorden als "verhoogde waakzaamheid", wat volgens analisten een renteverhoging aankondigt.

De ministers vinden het daarvoor veel te vroeg. De inflatie is weliswaar na de zomer omhoog geschoten van rond de 2 procent tot boven de 2,5 procent, maar dat komt uitsluitend door de dure olie en het feit dat sommige eurolanden btw en accijnzen hebben verhoogd, luidt de analyse van de ministers maandagavond.