Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, kunnen tijdelijk geen rekening openen bij ING. Dit komt doordat de bank momenteel te weinig personeel heeft voor de witwascontrole, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

De fraudecontrole is de laatste jaren voor banken steeds belangrijker geworden. Deze afdelingen zijn binnen banken dan ook behoorlijk uitgebreid. Desondanks zegt ING dat het op dit moment te weinig capaciteit heeft om een degelijke controle uit te voeren bij stichtingen en verenigingen.

De bank noemt dit "complexe rechtsvormen". Daardoor neemt het extra veel tijd in beslag om hierop goede controles toe te passen. De beperkingen duren minimaal tot het einde van dit jaar.

Een woordvoerder legt uit dat de bank veel zaken goed moet uitzoeken als bijvoorbeeld een voetbalclub klant wil worden van de bank. "Wat is bijvoorbeeld het doel van de rekening? En wie zijn de uiteindelijke belanghebbenden?" Dat zijn vragen waarop het antwoord bij deze rechtsvorm niet altijd meteen duidelijk is.

Bestaande klanten gaan meer betalen

Verenigingen en stichtingen die al klant zijn van ING kunnen dat wel blijven, maar ze moeten meer gaan betalen. De bank wil de kosten van de witwascontroles deels aan hen doorberekenen, net als eerder ook werd besloten voor bijvoorbeeld kerkgenootschappen. Nu rekent de bank 3 euro per maand. Dat wordt met ingang van september 7,50 euro.

Bij de bank zijn momenteel ruim 4.000 voltijdsmedewerkers bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. Maar dat is nog steeds niet voldoende. Door de krappe arbeidsmarkt is het momenteel lastig om extra mensen te werven.

Dat banken de laatste jaren meer doen tegen witwassen, is omdat daar vanuit de autoriteiten strenger op wordt toegezien. In 2018 trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". De bank had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.