Oliestaten in het Midden-Oosten plukken de vruchten van de torenhoge energieprijzen. Door de hoge prijzen zal de verkoop van olie de komende vier jaar zo'n 1,3 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) meer opbrengen dan gebruikelijk. Dat schrijft zakenkrant FT op basis van berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De berekeningen laten zien hoe zeer Golfstaten met grote olie- en gasvoorraden profiteren van de oorlog in Oekraïne. In het Westen zorgt de oorlog juist voor torenhoge inflatie. Die prijsstijgingen vergroten de kans op een recessie.

Het IMF vergeleek de situatie van vóór en sinds de oorlog. Het instituut concludeert dat de Golfstaten tot en met 2026 1,3 biljoen euro (twaalf nullen) méér aan de verkoop van olie zullen verdienen.

Dat oliestaten goed boeren bij de hoge olieprijzen bleek vorige week al. Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco - het grootste oliebedrijf ter wereld - zag zijn omzet over het tweede kwartaal met 90 procent toenemen vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.

Hoe Rusland nu meer verdient aan olie dan voor de oorlog
100
Hoe Rusland nu meer verdient aan olie dan voor de oorlog