Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
shell raffinaderij

Bedrijven met duurzaam keurmerk komen beloftes lang niet altijd na

De beloftes van bedrijven met een duurzaam keurmerk maken ze zeker niet altijd waar. Dit komt mede doordat bij duurzame labels vaak wordt gekeken naar beloftes en niet naar het gevoerde beleid, meldt het FD op basis van onderzoek van twee universiteiten.
Door onze economieredactie

Als beleggers duurzaam willen beleggen, kijken ze vaak naar zogeheten ESG-ratings die ondernemingen hebben gekregen. Deze ratings worden vaak gebaseerd op beoordelingen van dataverzamelaars, bijvoorbeeld het bedrijf Refinitiv.

Echter, deze databedrijven geven meestal hun oordeel op basis van beloftes van ondernemingen en niet op wat deze ondernemingen waarmaken. En uit het onderzoek blijkt dat lang niet alle beloftes worden nagekomen. Dat stellen onderzoekers Bram van der Kroft en Dennis Bams van de Open Universiteit en Universiteit Maastricht.

Zij vergeleken van zevenduizend ondernemingen, waarvan een deel uit Nederland, de beloftes en het werkelijk gevoerde beleid. Het ging daarbij om de jaren 2003 tot en met 2020. En daaruit bleek dat tussen belofte en praktijk vaak een groot verschil zat.

Als voorbeeld noemen ze onder meer energieconcern Shell. De multinational kreeg sinds 2005 vaak een boete voor het overtreden van milieuregels. Desondanks kreeg het bedrijf een steeds beter duurzaamheidslabel.


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen