Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
philips kantoor

Flink meer meldingen over slaapapneu-apparaten Philips in VS

Het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips is flink toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA. Dat bevestigt een woordvoerder van Philips na berichtgeving door het FD.
Door onze economieredactie

In mei, juni en juli kwamen er in totaal 48.000 meldingen binnen. Dat zijn er fors meer dan de 21.000 meldingen die in de twaalf maanden ervoor binnenkwamen bij de FDA. Maar volgens de zegsman van Philips zitten in deze nieuwste cijfers ook meldingen die al vóór mei dit jaar zijn gedaan.

Bij de nieuwe cijfers zouden 44 gevallen zitten van mensen die mogelijk zijn overleden als gevolg van het gebruik van de apparatuur van Philips. In de periode daarvoor had de FDA 124 sterfgevallen in verband gebracht met klachten over de apparaten. Of de gemelde overlijdens en andere gezondheidsklachten daadwerkelijk zijn veroorzaakt door de apparaten voor apneu en beademing is niet aangetoond.

De problemen bij Philips kwamen vorig jaar aan het licht. Het isolatieschuim in de apparatuur kon afbrokkelen, met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers als gevolg. Philips is nu bezig met een terugroepactie. Er moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten worden vervangen. De kwestie kostte het bedrijf al honderden miljoenen euro's. De kosten zouden verder op kunnen lopen als er nog hoge schadeclaims van patiënten volgen.

Dinsdag werd ook bekend dat de huidige topman Frans van Houten in oktober vertrekt. Dat is een half jaar voor het einde van zijn derde termijn. Maar volgens Philips heeft zijn vertrek niets te maken met de apparatenaffaire.


Lees meer over:

PhilipsEconomie

Aanbevolen artikelen