Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
schulden

Bijna 100.000 mensen hebben zowel zakelijk als privékrediet

Zo'n 98.000 ondernemers in Nederland hadden eind vorig jaar een zakelijk én een privékrediet. Dat zijn er fors meer dan een jaar eerder, toen dat aantal bleef steken op 73.000. Dat blijkt uit cijfers van Stichting BKR, die kredieten bijhoudt.
Door onze economieredactie

Uit de cijfers komt ook naar voren dat steeds meer van hen in betalingsproblemen zitten. Twee jaar geleden hadden ruim zestienhonderd ondernemers met beide kredieten moeite om elke maand aan de verplichtingen te voldoen. Eind vorig jaar waren dat er bijna tweeduizend.

Het aantal ondernemers dat bij het BKR met alleen een zakelijk krediet staat geregistreerd, steeg vorig jaar met 34 procent naar zo'n kwart miljoen. De stichting zegt erbij geen goed zicht te hebben op het werkelijke aantal, omdat de markt voor zakelijke kredieten minder gereguleerd is.

Daardoor is vaak niet duidelijk of ondernemers hun privékrediet aflossen door een zakelijk krediet af te sluiten. "Zo wordt het ene gat met het andere gedicht", zegt BKR-voorzitter Peter van den Bosch.

"Als stichting hebben we een belangrijke rol om schulden en overkreditering tegen te gaan, maar zonder volledig overzicht blijft het op het gebied van zakelijke kredieten een blinde vlek."


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen