De al torenhoge gasprijs is dinsdag opnieuw gestegen en heeft een nieuwe recordstand bereikt. Een combinatie van grote vraag en klein aanbod zorgt ervoor dat de prijs steeds hoger wordt. De vraag stijgt door onder meer de hete en droge zomer.

De gasprijs ligt vanwege de Russische invasie van Oekraïne al tijden ver boven het niveau van eerdere jaren. De afgelopen weken lag de belangrijkste graadmeter al rond de 200 euro per megawattuur.

Maandag kwam daar wat bij en dinsdag steeg hij opnieuw. De gasprijs hing de hele dag rond de 235 euro en tikte rond 14.00 uur zelfs even de 250 euro aan.

De stijging van de afgelopen dagen heeft vooral te maken met de weersomstandigheden in Europa. De hitte en droogte leiden bij ons - maar ook in Duitsland - tot lagere rivierstanden. Dat bemoeilijkt het vervoer van grondstoffen als steenkool. Kolencentrales zijn de afgelopen tijd juist afgestoft om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Verder zorgt de hitte er deels voor dat Franse kerncentrales minder kunnen produceren. Het rivierwater dat doorgaans wordt gebruikt om reactoren af te koelen, is daar nu te heet voor. Een paar Franse kerncentrales zijn dicht vanwege onderhoud. Ook de levering van stroom uit Noorse waterkracht staat door de droogte ter discussie.

Dat alles leidt tot een grotere vraag naar gas, terwijl het aanbod juist opdroogt. Als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland draait het Kremlin de gaskraan naar Europa langzaam dicht. Nord Stream 1 levert nog maar 20 procent van wat de gasleiding kan leveren. De combinatie van die vraag en het aanbod leidt nu tot een stijging.

Hoge prijzen hier, maar Rusland heeft gas 'over': wat kan het ermee?
140
Hoge prijzen hier, maar Rusland heeft gas 'over': wat kan het ermee?