Frans van Houten vertrekt op 15 oktober als topman van medisch technologiebedrijf Philips. Hij wordt opgevolgd door Roy Jakobs, die nu ook al bij het bedrijf werkt. Van Houten is bijna twaalf jaar de eindverantwoordelijke geweest bij Philips. Hij volgde in april 2011 Gerard Kleisterlee op.

Met Van Houten aan het roer ging Philips zich steeds meer richten op medische technologie. Zo werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 omgedoopt tot Signify en op eigen benen gezet. Daarnaast werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv's maakt verkocht.

Onder Van Houten kreeg Philips onder meer te maken met de nasleep van de kredietcrisis, de Brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump tegen met name China ontketende en de coronacrisis.

De laatste jaren van zijn topmanschap werden ook getekend door het schandaal rond de slaapapneu- en beademingsapparaten van Philips. Die zorgden mogelijk voor gezondheidsproblemen.

Van Houten blijft adviseur voor Philips

Van Houten vindt dat het tijd is voor nieuw leiderschap. De topman zal na zijn aftreden nog tot eind april 2023 actief blijven als adviseur van Philips.

De vertrekkend topman kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen. Hij wilde een bonus, maar daar stemde een ruime meerderheid van de aandeelhouders tegen.

Volgens president-directeur Feike Sijbesma speelde druk van aandeelhouders niet mee bij de beslissing van Van Houten om te stoppen. Beleggers morren al enige tijd vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met het apparatenschandaal en vanwege de gedaalde aandelenkoers.

De nieuwe topman Jakobs is nu nog eindverantwoordelijk voor de terugroepactie van de apparaten. Van hem wordt verwacht dat hij die problemen goed afhandelt. Ook moet hij diverse andere uitdagingen aanpakken, waaronder problemen in de bevoorrading.