Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Britse boeren zien tientallen miljoenen aan oogst bederven door personeelstekort

Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. Dat schrijft de Britse boerenvakbond National Farmers Union maandag.
Door onze economieredactie

In de eerste helft van dit jaar is ongeveer 22 miljoen pond (omgerekend 26 miljoen euro) aan groente en fruit verspild. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op 60 miljoen pond uitkomt.

Veel sectoren op de Britse arbeidsmarkt kampen met personeelstekorten. Maar in de landbouwsector is het nog moeilijker om mensen aan te trekken. Dat heeft te maken met het seizoensgebonden karakter van het werk, dat bovendien fysiek zwaar is tegen een relatief laag salaris. De Brexit heeft het werven van personeel uit de Europese Unie alleen maar bemoeilijkt.

Verder spelen er nu ook andere problemen voor de Britse boeren. Sinds 1935 was het in juli niet zo droog in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor zal de oogst hoogstwaarschijnlijk lager uitvallen dan gehoopt.


Lees meer over:

Verenigd KoninkrijkEconomie

Aanbevolen artikelen