De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt waakhond Bundesnetzagentur, die toezicht houdt op de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen was 1 september.

De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met een kleine gasvoorraad.

Klaus Müller, president van de toezichthouder, meldde op Twitter dat het eerste deel van het aanvullingsdoel bereikt is. Op 1 oktober moet de gasvoorraad tot 85 procent aangevuld zijn en op 1 november tot 95 procent.

Daarmee moeten de Duitsers het tot maart of april kunnen redden, tenzij de winter onverwacht streng wordt, er meer gas wordt verbruikt dan door de EU-lidstaten is afgesproken of de Russen de gaskraan helemaal dichtdraaien. Het gaat hierbij om een inschatting van de Duitse vereniging voor energieopslag INES.

Duitsland is in een energiecrisis geraakt, doordat Rusland de gasleveringen aan het land sinds de invasie in Oekraïne in februari steeds verder verlaagde. Als reactie op westerse sancties heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gaslevering aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 teruggeschroefd naar 20 procent van de capaciteit. De Duitse overheid houdt er ook rekening mee dat Moskou de gaskraan volledig dichtdraait.

Behalve Nederland heeft Rusland ook al andere landen afgesloten van gas, zoals Polen, Finland en Bulgarije. Dat komt doordat er niet in roebels betaald wordt voor de gaslevering, zoals de Russen willen.

Hoe het energieagentschap de gascrisis in de EU wil beperken
115
Hoe het energieagentschap de gascrisis in de EU wil beperken