Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Gotthardtunnel

Opnieuw druk op Europese snelwegen door vakantieverkeer

Op de wegen in en naar de Europese vakantielanden is het ook zaterdag weer behoorlijk druk. Al zijn de wegen niet zo overvol als een week geleden. De drukte wordt nu niet alleen veroorzaakt door mensen die op vakantie gaan, maar ook door vakantiegangers die terugkomen, meldt de ANWB. Er staan opvallend veel files in Kroatië.
Door onze nieuwsredactie

In Frankrijk stond rond het middaguur 917 kilometer file. De meest overbelaste snelwegen zijn de A9, A75, A7 en A61, met elk tussen de 60 en 90 kilometer file. In Spanje moet je zo'n anderhalf uur geduld hebben op de AP-7 voor de grens met Frankrijk.

In andere Europese landen is het ook druk. In Duitsland is dit te merken op de A7 tussen Hamburg en Flensburg, bij de grens met Denemarken. In beide richtingen had het verkeer daar zaterdagochtend ruim een uur vertraging. In Zuid-Duitsland is het druk op de A8 van München naar Salzburg en op de A7 van Füssen naar Ulm.

Volgens de ANWB is het opvallend druk in Kroatië. Daar is het filerijden van Zagreb naar de kust, en op de grens met Slovenië staat het verkeer in beide richtingen vast. Op de grens van Slovenië met Oostenrijk is de wachttijd voor de Karawankentunnel zo'n drie kwartier.

Traditiegetrouw staat er in Zwitserland file voor de Gotthardtunnel. Daar is de vertraging in noordelijke richting opgelopen tot meer dan drie uur en richting Italië sta je een half uur stil. Ook de alternatieve route loopt vol, daar is de wachttijd in noordelijke richting opgelopen tot twee uur. Door het warme weer krijgen automobilisten vaker pech en lopen de files op, legt de ANWB-woordvoerder uit. De verwachting is dat de files in de avond zullen afnemen.

In Italië was het vooral aansluiten op de A22 Modena - Brenner. Naar het zuiden was de extra reistijd ruim 2 uur, richting het noorden 1,5 uur.

Beeld uit video: ANWB bereidt zich voor op zwarte zaterdag: 'Nu al files op de wegen'0:45
Afspelen knop

ANWB bereidt zich voor op zwarte zaterdag: 'Nu al files op de wegen'

ANWB bereidt zich voor op zwarte zaterdag: 'Nu al files op de wegen'


Lees meer over:

VerkeerEconomieBuitenland

Aanbevolen artikelen