Johnson & Johnson (J&J) heeft donderdag bekendgemaakt dat het in 2023 wereldwijd stopt met de verkoop van talkhoudend babypoeder. Het bedrijf, dat werd aangeklaagd door kankerpatiënten die beweerden dat de talk was verontreinigd met asbest, stopte twee jaar geleden met het gebruik van het ingrediënt in de Verenigde Staten en Canada.

J&J houdt vol dat de talk veilig is en dat dat is aangetoond door tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek. Het wijst ook op de wettelijke goedkeuring van het product. Toch besluit het bedrijf nu wereldwijd over te stappen op babypoeder van maiszetmeel.

Uit onderzoek van Reuters in 2018 bleek dat J&J er al tientallen jaren van op de hoogte was dat er mogelijk kankerverwekkende asbestsporen in zijn talkpoeder zitten. Het Amerikaanse bedrijf zou wetenschappers betaald hebben om positief onderzoek over het product te publiceren.

De talk die J&J gebruikt wordt gedolven in mijnen en bevindt zich vaak in dezelfde aardlagen als asbest. In 2018 werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van miljarden dollars aan 22 vrouwen die zeggen dat ze door het asbest in talkpoeder eierstokkanker hebben gekregen. Er lopen zo'n 38.000 rechtszaken tegen J&J vanwege het talkpoeder.

In 2018 zag de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen reden om een onderzoek in te stellen naar babypoeder van J&J. De toezichthouder controleerde dat jaar 296 cosmeticaproducten op de aanwezigheid van asbest, waaronder 'lichaamspoeders' voor baby's. Alleen in een blusher en oogschaduw werden toen sporen van asbestvezels aangetroffen. Het gezondheidsrisico daarvan was "beperkt".