Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

McDonald's wil komende maanden deel van Oekraïense filialen heropenen

McDonald's wil in de komende maanden restaurants in Oekraïne heropenen. Het Oekraïense personeel had eerder laten weten graag weer aan de slag te gaan.
Door onze nieuwsredactie

De fastfoodketen zegt "uitgebreid overleg" met Oekraïense ambtenaren, leveranciers en veiligheidsexperts te hebben gehad. Het bedrijf kan nog niet zeggen hoeveel van de vestigingen weer open kunnen. Het zal vooral om filialen in het westen van het land en vestigingen in en rond Kyiv gaan. Andere bedrijven zijn daar al veilig heropend. De oorlog woedt op dit moment vooral in het oosten en zuiden van Oekraïne.

De Oekraïense minister Dmytro Kuleba (Buitenlandse Zaken) is blij met het nieuws. Toch waarschuwt hij dat het nog een poos kan duren voordat de restaurants daadwerkelijk open kunnen. Hij noemt de terugkeer van McDonald's ondanks de oorlog "een signaal voor het internationale bedrijfsleven om actief te zijn in Oekraïne".

McDonald's sloot in maart, kort na de Russische invasie, alle 109 fastfoodrestaurants in Oekraïne. Wel werden de lonen van de ruim tienduizend werknemers doorbetaald.

McDonald's verkocht Russische ketens

In Rusland wilde McDonald's juist van zijn restaurants af. Het fastfoodbedrijf greep de oorlog in Oekraïne aan om afstand te nemen van Rusland. McDonald's verkocht alle ruim achthonderd Russische filialen aan zakenman Alexander Govor, die als licentiehouder 25 restaurants van McDonald's in Siberië exploiteerde.

De Russische restaurants werden voor een veel lager bedrag verkocht dan waarvoor ze op de balans stonden. Dat kostte McDonald's in totaal 1,2 miljard dollar (1,16 miljard euro).


Lees meer over:

McDonald'sEconomie

Aanbevolen artikelen