Als de NS vrijdag niet voor 16.00 uur akkoord gaat met de cao-eisen van de vakbonden, volgen er volgens de bonden onvermijdelijk acties. FNV-bestuurder Henri Janssen zegt dat het kan gaan om estafettestakingen in bepaalde regio's tot het landelijk platleggen van het spoor.

Volgens de vakbonden zijn er veel werknemers die willen staken of actievoeren. Het gaat niet alleen om conducteurs en machinisten, maar ook om werknemers op kantoor en de werkplaatsen waar het onderhoud aan treinen wordt uitgevoerd.

De vakbonden eisen onder meer een hoger salaris en efficiëntere roosters voor de werknemers. "De arbeidsvoorwaarden bij de NS staan al jaren onder druk. Mensen moeten op een gezonde manier de eindstreep kunnen halen. Maar we zien dat de werkdruk enorm hoog is, en datzelfde geldt voor de uitstroom van werknemers", zegt Janssen.

De NS krijgt momenteel veel vacatures niet ingevuld, waardoor bijvoorbeeld treinen uitvallen. "Daarom is een betere cao nodig om het tij te keren Alleen dan kan de NS meer mensen aannemen en de leegloop tegenhouden."

De NS laat in een reactie weten niks over de huidige situatie te kunnen zeggen.