Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Russische olie vloeit weer naar Centraal-Europa omdat Hongarije de bon betaalt

Centraal-Europese landen als Tsjechië, Slowakije en Polen zullen woensdag weer olie uit een Russische pijpleiding ontvangen. De toevoer daarvan ligt sinds vorige week stil vanwege westerse sancties. Er is nu een tijdelijke oplossing gevonden.
Door onze economieredactie

Vorige week werd de oliekraan van de Druzhba-oliepijpleiding dichtgedraaid. Die leiding loopt vanuit Rusland via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

De Russische beheerder van de pijpleiding, Transneft, zou zijn Oekraïense evenknie UkrTransNafta hebben betaald, maar kreeg het geld een week later teruggestort. Volgens Transneft kwam dat doordat nationale overheden grensoverschrijdende betalingen vanuit Rusland moeten goedkeuren vanwege de westerse sancties.

Volg dit onderwerp

Krijg een melding bij nieuws over de oorlog in Oekraïne

Om de oliestroom weer op gang te brengen, heeft de Hongaarse olieraffinaderij MOL Nyrt woensdag de openstaande rekening betaald. Volgens Transneft zal de olietoevoer naar Centraal-Europa hierdoor in de loop van de middag weer op gang komen.

Als gevolg van de aanstaande oliestroom naar Centraal-Europa is de olieprijs weer ietsje gedaald. Dinsdag steeg die juist, toen naar buiten kwam dat de olietoevoer was komen stil te liggen.

Beeld uit video: Hoe Rusland nu meer verdient aan olie dan voor de oorlog1:40
Afspelen knop

Hoe Rusland nu meer verdient aan olie dan voor de oorlog

Hoe Rusland nu meer verdient aan olie dan voor de oorlog


Lees meer over:

EconomieOorlog in Oekraïne

Aanbevolen artikelen