Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Schepen uit Oekraïne vervoerden bijna 250.000 ton mais sinds graandeal

Vrachtschepen hebben sinds het vorige week gesloten internationale graanakkoord zo'n 242.000 ton mais vanuit Oekraïne vervoerd, meldt persbureau Reuters. Ook worden weer duizenden tonnen aan sojabonen en zonnebloemolie vervoerd. De cijfers laten zien dat het graanvervoer langzaamaan op gang komt: inmiddels hebben zeker tien vrachtschepen Oekraïense havens verlaten.
Door onze economieredactie

Het vijfde sanctiepakket tegen Rusland, en deels ook strafmaatregelen tegen Belarus, is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarmee zijn de nieuwe sancties vanwege de Russische oorlog en gruweldaden in Oekraïne, ondersteund vanuit buurland Belarus, openbaar en direct van kracht. Een importverbod van Russische kolen gaat echter pas over 120 dagen in, begin augustus, om lidstaten de tijd te geven hun contracten af te bouwen en elders leveranties te regelen.

De strafmaatregelen betekenen onder meer dat schepen onder Russische vlag niet meer welkom zijn in de EU-havens, waaronder Rotterdam. Alleen voor medicijnen en andere humanitaire goederen, energie en essentiële landbouw- en voedingsproducten, mag een uitzondering worden gemaakt. De EU weert ook wegtransporteurs uit Rusland en Belarus, met dezelfde uitzonderingen als voor het zeevervoer voor essentiële goederen.

Dit was hard nodig, omdat werd gevreesd voor grote voedseltekorten en hongersnoden wereldwijd. Oekraïne vervoerde vóór de oorlog zo'n 6 miljoen ton graan per maand en behoort tot de grootste voedselexporteurs ter wereld.

Volg dit onderwerp

Krijg meldingen bij nieuws over de oorlog in Oekraïne

Sinds vorige week zijn tien schepen vertrokken uit Oekraïense havens. Zeven van de tien schepen vervoerden bijna 250.000 ton mais. De overige schepen vervoerden volgens Reuters 11.000 ton sojabonen en 6.000 ton zonnebloemolie.

Het eerste schip kwam maandag aan in de Turkse havenstad Derince. Naar verwachting volgen er later op de dag nog vier. Zij zullen volgens het Turkse ministerie van Defensie nabij Istanboel aanmeren. Dinsdag worden die schepen geïnspecteerd, waarna ze naar hun eindbestemming kunnen.

Beeld uit video: Zelensky bezoekt eerste schip voor graanexport in Oekraïne0:38
Afspelen knop

Zelensky bezoekt eerste schip voor graanexport in Oekraïne

Zelensky bezoekt eerste schip voor graanexport in Oekraïne


Lees meer over:

EconomieOorlog in Oekraïne

Aanbevolen artikelen