Vrachtschepen hebben sinds het vorige week gesloten internationale graanakkoord zo'n 242.000 ton mais vanuit Oekraïne vervoerd, meldt persbureau Reuters. Ook worden weer duizenden tonnen aan sojabonen en zonnebloemolie vervoerd. De cijfers laten zien dat het graanvervoer langzaamaan op gang komt: inmiddels hebben zeker tien vrachtschepen Oekraïense havens verlaten.

Het vijfde sanctiepakket tegen Rusland, en deels ook strafmaatregelen tegen Belarus, is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarmee zijn de nieuwe sancties vanwege de Russische oorlog en gruweldaden in Oekraïne, ondersteund vanuit buurland Belarus, openbaar en direct van kracht. Een importverbod van Russische kolen gaat echter pas over 120 dagen in, begin augustus, om lidstaten de tijd te geven hun contracten af te bouwen en elders leveranties te regelen.

De strafmaatregelen betekenen onder meer dat schepen onder Russische vlag niet meer welkom zijn in de EU-havens, waaronder Rotterdam. Alleen voor medicijnen en andere humanitaire goederen, energie en essentiële landbouw- en voedingsproducten, mag een uitzondering worden gemaakt. De EU weert ook wegtransporteurs uit Rusland en Belarus, met dezelfde uitzonderingen als voor het zeevervoer voor essentiële goederen.

Dit was hard nodig, omdat werd gevreesd voor grote voedseltekorten en hongersnoden wereldwijd. Oekraïne vervoerde vóór de oorlog zo'n 6 miljoen ton graan per maand en behoort tot de grootste voedselexporteurs ter wereld.

Sinds vorige week zijn tien schepen vertrokken uit Oekraïense havens. Zeven van de tien schepen vervoerden bijna 250.000 ton mais. De overige schepen vervoerden volgens Reuters 11.000 ton sojabonen en 6.000 ton zonnebloemolie.

Het eerste schip kwam maandag aan in de Turkse havenstad Derince. Naar verwachting volgen er later op de dag nog vier. Zij zullen volgens het Turkse ministerie van Defensie nabij Istanboel aanmeren. Dinsdag worden die schepen geïnspecteerd, waarna ze naar hun eindbestemming kunnen.

Zelensky bezoekt eerste schip voor graanexport in Oekraïne
38
Zelensky bezoekt eerste schip voor graanexport in Oekraïne