De vakbonden geven de NS een week de tijd om akkoord te gaan met de cao-eisen. Als dat niet gebeurt, volgen er op korte termijn acties en stakingen. "De actiebereidheid onder het personeel is enorm", zegt FNV-bestuurder Henri Janssen.

De vakbonden eisen onder meer een goed salaris en efficiëntere roosters voor de werknemers. "De arbeidsvoorwaarden bij de NS staan al jaren onder druk. Mensen moeten op een gezonde manier de eindstreep kunnen halen. Maar we zien dat de werkdruk enorm hoog is, datzelfde geldt voor de uitstroom van werknemers", zegt Janssen.

De FNV-bestuurder wil niet laten weten wat voor acties de vakbond mogelijk in petto heeft. "Het kan alle kanten op en dat betekent dat het treinverkeer helemaal platleggen ook tot de opties behoort."

De vakbond ziet verder dat de NS de vacatures niet ingevuld krijgt, waardoor bijvoorbeeld treinen uitvallen. Volgens Janssen is daarom een fatsoenlijke cao nodig om het tij te keren. Alleen dan kan NS meer mensen aannemen en de leegloop tegenhouden.