
Nederlandse inflatie voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent
Vooral energie werd vorige maand duurder: een stijging van meer dan 100 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het CBS kijkt daarbij naar de prijzen van nieuwe energiecontracten. Op 1 juli ging de verlaging van de btw op energie in. Desondanks steeg de prijs met 108 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Eten en drinken was ook fors duurder dan een jaar geleden. Volgens het CBS kostte een mandje boodschappen in juli gemiddeld 12,3 procent meer dan een jaar eerder. "Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren, waaronder ijs, droegen het meest bij aan deze ontwikkeling."
We moeten helemaal terug tot september 1975 voor een inflatiecijfer van boven de 10 procent.
Hoge inflatie heeft dezelfde oorzaak als in de jaren zeventig
"In zekere zin heeft het hoge cijfer dezelfde oorzaak als destijds", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Het heeft allebei de keren te maken met energie. Toen met de olieboycot, nu met het gas."
Ook de huren zorgden ervoor dat het algehele prijspeil zo sterk opliep. "De huren zijn vorig jaar overwegend niet verhoogd in verband met de coronacrisis", zegt Van Mulligen. "Nu is dat weer wel gebeurd en dat weegt zwaar mee in het totale cijfer." Toch blijft energie de grote boosdoener.
Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode was opgelopen tot 11,6 procent. Het Nederlandse statistiekbureau berekent de inflatie op twee manieren.
Het cijfer van vandaag is een weergave van de prijsontwikkeling van goederen en diensten waar Nederlandse huishoudens hun geld aan uitgeven. "Een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten in die maand 10,3 procent hoger waren dan in juli 2021", verduidelijkt het CBS. Bij energie wordt dus gekeken naar wat je betaalt als je nu een contract afsluit.

NUjij: Uitgelichte reacties