Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Europese vakbonden willen maximumtemperatuur voor mensen die buiten werken

Een Europese koepelorganisatie van vakbonden pleit maandag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij mensen veilig kunnen werken in de buitenlucht. Tijdens de recente hittegolf kwamen in Madrid drie arbeiders om het leven tijdens het werk.
Door onze nieuwsredactie

Een aantal Europese lidstaten, waaronder België en Hongarije, heeft al wettelijk vastgelegd tot welke temperatuur er gewerkt mag worden. Maar de drempelwaarden verschillen en in veel landen bestaan zulke maximumtemperaturen niet eens. Een van die landen is Frankrijk, waar volgens de koepelorganisatie in 2020 twaalf mensen stierven aan hittegerelateerde arbeidsongevallen.

23 procent van de arbeiders in de Europese Unie wordt ongeveer een kwart van de tijd blootgesteld aan hoge temperaturen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Eurofound. Als er alleen gekeken wordt naar landbouwarbeiders, stijgt dat percentage naar 36 procent. Voor werkers in de bouw gaat het om 38 procent.

"Arbeiders staan elke dag aan de frontlinie van de klimaatcrisis en moeten beschermd worden tegen het alsmaar toenemende gevaar van extreme temperaturen", zegt Claes-Mikael Stahl, plaatsvervangend secretaris-generaal van het Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC). De koepelvereniging vertegenwoordigt meer dan 60 miljoen Europese vakbondsleden.

"Politici kunnen het gevaar van kwetsbare arbeiders niet langer negeren, terwijl ze zelf comfortabel in kantoren met airconditioning zitten."

Welke temperatuur de vakbondskoepel voorstelt is niet bekend. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO ligt de optimale werktemperatuur tussen 16 en 24 graden.


Lees meer over:

Europese UnieEconomieBuitenland

Aanbevolen artikelen