De EU heeft een akkoord bereikt over nieuwe sancties tegen Rusland. Het betekent onder andere dat Europese landen geen Russisch goud meer mogen importeren. Ook de invoer van gouden sieraden is niet meer toegestaan.

De export van goud is een belangrijke inkomstenbron voor Rusland. De EU hoopt met de sancties ervoor te zorgen dat de Russen minder inkomsten hebben om de oorlog tegen Oekraïne mee te financieren.

Ook verduidelijkt de EU enkele sanctieregels die eerder zijn ingevoerd. Daarmee wil Brussel duidelijk maken dat de strafmaatregelen niet zijn gericht op voedingsmiddelen. De uitvoer daarvan staat onder druk, wat tot grote voedselschaarste leidt in vooral Afrika en het Midden-Oosten.

"De verheldering van de regels maakt duidelijk dat de sancties op geen enkele manier zijn gericht tegen de import of export van voedsel en kunstmest", luidt de Europese toelichting.

Brussel heeft Rusland de afgelopen maanden al veel meer sancties opgelegd. Zo zijn tegoeden van Russische banken in het Westen bevroren. Ook zijn diverse bezittingen, waaronder panden en luxejachten, van rijke vrienden van president Vladimir Poetin in beslag genomen.