AMSTERDAM - KPN heeft voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting naar boven bijgesteld. Het telecomconcern meldde maandag dat de daling van het resultaat voor belastingen, rentelasten en afschrijvingen dit jaar op minder dan 5 procent uitkomt.

KPN had in augustus al gezegd te rekenen op een afname van 4 tot 6 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart ging het nog uit van 7 tot 9 procent.

Het opgeschoonde bedrijfsresultaat nam in het derde kwartaal af met bijna 5 procent tot 1,15 miljard euro. Dit komt overeen met de verwachtingen van analisten. De nettowinst zakte van 367 miljoen tot 334 miljoen euro. De omzet bleef nagenoeg stabiel op 2,93 miljard euro.

KPN profiteerde in het afgelopen kwartaal van groei bij de divisie mobiele telefonie, die de omzet met bijna 7 procent zag toenemen tot 1,45 miljard euro. Vooral in Nederland en Belgie groeiden de inkomsten hard, aldus het concern.

In Duitsland kwam dochteronderneming E-Plus uit de verliezen. KPN zegt tevreden te zijn over zijn nieuwe initiatieven op de Duitse markt. Het concern introduceerde twee prijsvechtermerken: BASE en Simyo. E-Plus zag zijn klantenbestand in het derde kwartaal met 327.000 toenemen tot 10,1 miljoen. Het marktaandeel bleef daarmee volgens KPN stabiel op 13,2 procent.

Bij de divisie vaste telefonie van KPN daalden de inkomsten met 5 procent tot 1,69 miljard euro. KPN heeft hier al geruime tijd te maken met stevige concurrentie.

Om het tij te keren bij vaste telefonie voert KPN een grote reorganisatie uit, waarbij tot 2010 ongeveer 8000 banen worden geschrapt. In de eerste negen maanden van dit jaar verdwenen er 1701 voltijdsbanen, meer dan de doelstelling van 1500 per jaar. KPN telde eind september 26.316 voltijdsbanen.