Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst van 2,3 miljard dollar (bijna 2,26 miljard euro) geboekt, maakte de onderneming woensdag bekend. Dat is twee keer zo veel als in het tweede kwartaal van 2021, maar minder dan de 3,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar.

De fabrikant van elektrische auto's had eerder al gezegd dat in de afgelopen periode minder auto's zijn geleverd dan in de eerste drie maanden, vooral door een lagere productie in de grote Chinese fabriek, als gevolg van de coronalockdowns.

Ook de totale omzet viel daardoor op kwartaalbasis lager uit. De inkomsten bedroegen 16,9 miljard dollar, tegenover 18,8 miljard dollar in de voorgaande periode. Een jaar eerder was de omzet nog 12 miljard dollar.

Van april tot en met juni zijn bijna 255.000 Tesla's afgeleverd, ongeveer een vijfde minder dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het was voor het eerst in twee jaar tijd dat er sprake was van een daling. Vergeleken met vorig jaar stegen de leveringen wel met ruim een kwart.

Afschrijving vanwege lagere bitcoinkoers

Verder zette Tesla ook een niet nader benoemde afschrijving in de boeken vanwege de gedaalde koers van bitcoin. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in de digitale munt. Inmiddels is van die investering 75 procent omgezet in gewone valuta. Het bedrijf zegt vast te houden aan zijn groeiverwachtingen voor de langere termijn.

Topman Elon Musk zei in juni dat de nieuwe Tesla-fabrieken in Duitsland en de Amerikaanse staat Texas miljarden dollars verliezen. Volgens Musk hebben de fabrieken te kampen met hoge kosten en moeilijkheden om de productie snel op te voeren.

Musk heeft aangekondigd dat er banen bij Tesla gaan verdwijnen om zo kosten te besparen. Ook heeft hij zijn zorgen over een economische recessie in de Verenigde Staten uitgesproken.

De ondernemer is inmiddels verwikkeld in een juridisch conflict met Twitter nadat hij had afgezien van de overname van het socialemediabedrijf. Twitter wil de multimiljardair nu via de rechter aan zijn afspraak houden. Met de deal was 44 miljard dollar gemoeid.