AMSTERDAM - VNU zal mogelijk vandaag bekendmaken dat het in onderhandeling is om de overname-overeenkomst met IMS Health af te breken. Dit meldt The Wall Street Journal maandag op basis van 'mensen bekend met de situatie'.

Volgens de krant zijn de gesprekken tussen VNU en IMS Health in een impasse geraakt, aangezien IMS Health VNU heeft gevraagd voor een betaling van tientallen miljoenen dollars om uitgaven die het gemaakt heeft voor de overname te dekken. Ook wil IMS Health geld zien voor de schade die is aangericht aan de reputatie van het bedrijf.

VNU zegt geen reden te zien om een betaling te doen, aangezien de overname afhangt van de toestemming van aandeelhouders. Als de twee partijen het niet eens gaan worden over de voorwaarden om de overname af te breken, zal het voorgelegd worden aan aandeelhouders, hetgeen pas in januari 2006 mogelijk is. Houders van bijna de helft van aandelen VNU hebben laten weten tegen de overname te zijn.

De 'break up fee' van USD 125 miljoen die VNU en IMS Health hebben afgesproken, hoeft volgens de krant niet betaald te worden omdat de overname als gevolg van tegenstand van aandeelhouders niet doorgaat.

Volgens de krant zal een deel van of geheel VNU te koop worden gezet nadat de geplande overname van IMS Health wordt afgezet. Enkele private equitybedrijven kijken volgens de krant naar een mogelijke overname.

Voor IMS Health zou het niet doorgaan van de overname de tweede keer zijn dat een overname van het bedrijf niet doorgaat. In 2000 zag IMS Health af van een overname door TriZetto Group nadat aandeelhouders van IMS Health tegen de overname bleken te zijn.