Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Meer loon en afspraken over werkdruk voor grondpersoneel van KLM

Het grondpersoneel van KLM krijgt in twee stappen 4 procent meer loon, hebben vakbonden FNV en CNV donderdag met de luchtvaartmaatschappij afgesproken. Aan de salarisverhoging zit bovendien een ondergrens van tweemaal 80 euro. Verder zijn er ook afgesproken gemaakt over het verlagen van de werkdruk.
Door onze economieredactie

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht op 1 maart in en loopt een jaar. Op 1 oktober krijgen de circa twaalfduizend medewerkers er 2 procent loon bij met een minimum van 80 euro. Op 1 maart volgt nog zo'n stap voor deze krachten die onder meer de bagage afhandelen, bij de technische dienst werken en vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen begeleiden. Ook het personeel op het hoofdkantoor van KLM valt onder de cao.

De laatste tijd was er veel te doen om de werkdruk van het personeel op Schiphol. Zo staakten de bagageafhandelaars in april nog onaangekondigd. Om die werkdruk te beperken zijn ook afspraken gemaakt, laat FNV-bestuurder Birte Nelen weten. Zo komen er meer mensen in vaste dienst en worden er afspraken gemaakt over een minimale bezetting.

Daarnaast verdwijnen op termijn de onderste twee stappen uit het loongebouw zodat het startsalaris omhooggaat. Ook worden jongeren voortaan niet meer in eigen schalen ingedeeld.

Bovendien hoeft het grondpersoneel niet langer te betalen voor parkeren op Schiphol en gaat de kilometervergoeding omhoog. Verder kan het kantoorpersoneel twee keer per jaar een periode vanuit het buitenland werken. In totaal mag dat acht weken.

De luchtvaartmaatschappij zelf denkt dat met de nieuwe cao "weer rust in de organisatie kan komen". Ook moeten de afspraken perspectief bieden voor huidige en toekomstige werknemers.


Lees meer over:

KLMEconomie

Aanbevolen artikelen