WASHINGTON - De Verenigde Staten en China zijn het eens geworden over een experiment over de import van kleding en producten uit China. Met deze overeenkomst is een sluimerend handelsconflict tussen de twee naties opgelost. Dat schreef The Washington Post zaterdag.

Hoewel er nog over enkele punten onderhandelingen gaande zijn, verwachten de beide landen de overeenkomst in de loop van volgende week te tekenen. De beide partijen praten nog over hoe de merkvervalsingen aan te pakken en hoe Amerikaanse bedrijven de grote Chinese markt kunnen betreden.

De handelovereenkomst zou op 1 januari 2007 moeten beginnen en tenminste duren tot eind 2008. De import van kleding op de Amerikaanse markt zou volgens de afspraken in 2006 met 10 procent mogen stijgen. In 2008 moet de stijging op jaarbasis maximaal 17 procent zijn.

Moeizame besprekingen

In augustus werd duidelijk dat de besprekingen tussen beide naties zeer moeizaam verliepen omdat er "fundamentele meningsverschillen" op tafel lagen. China heeft sinds het begin van dit jaar de vrije hand in de export van kleding. Om de toevloed binnen de perken te houden, stelden de Verenigde Staten in juni quota in.