Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Jaar na overstromingen Limburg en Brabant is nog niet alle schade geregeld

Ongeveer een jaar na de watersnood in Limburg en delen van Noord-Brabant is nog niet alle schade door verzekeraars afgehandeld. Volgens het Verbond van Verzekeraars is van de particuliere schade 95 procent geregeld. Bij de zakelijke schades is dit 90 procent. In enkele gevallen is er een (juridisch) geschil of loopt er een fraudeonderzoek, aldus het Verbond.
Door onze economieredactie

Door het noodweer in Limburg en delen van Noord-Brabant in juli vorig jaar werd voor een bedrag van 160 miljoen tot 180 miljoen euro aan verzekerde schade aangericht. Het grootste deel daarvan was in Zuid-Limburg.

De afwikkeling van de schade werd door meerdere zaken bemoeilijkt. Door de impact van corona en schaarste aan materialen en mankracht duurde het proces langer. Daarnaast was het ook wachten op diverse noodzakelijke stukken, zoals rapporten van experts, schaderamingen, offertes, (herbouw)nota's en rekeningen, waardoor het proces werd vertraagd.

In totaal hebben verzekeraars vorig jaar circa 25.000 schademeldingen ontvangen als gevolg van de wateroverlast in juli vorig jaar. De meeste claims gaan over schades aan woningen, gebouwen en voertuigen. Naast materiële schade is er ook schade aan gewassen en doordat bedrijven niet door konden werken.

Het Verbond wijst erop dat nog niet alle schade verzekerbaar is, zoals schade door overstroming van een rivier of de zee. Het lukte verzekeraars vooralsnog niet hier een structurele oplossing voor te vinden. Daar wordt nu opnieuw naar gekeken. Dat kan bijvoorbeeld via een verzekeringspool, waar ook de overheid aan bijdraagt, aldus het Verbond. Daarover wordt nu met ministeries gesproken.

Totale schade komt uit op een half miljard

Om gedupeerde bedrijven en consumenten, die niet of niet genoeg verzekerd waren tegen de waterschade te compenseren, kwam het kabinet eerder met coulanceregelingen. Ook via deze route is nog niet alle schade afgewikkeld. Daarmee is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder andere belast.

Volgens het kabinet is de totale schade van de watersnood 500 miljoen euro. Boven op de verzekerde schade gaat het onder andere ook om 261 miljoen euro via de coulanceregelingen en 6 miljoen euro via de tegemoetkoming teeltplanschade. Verder hebben ook gemeenten kosten gemaakt, die niet verzekerd zijn via bestaande en opgetuigde regelingen. Ook Rijkswaterstaat werd opgescheept met herstelkosten.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen