Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
volle schappen

Inflatie komt uit op 8,6 procent, vooral eten werd fors duurder

De inflatie in Nederland is vorige maand uitgekomen op 8,6 procent. Dat is iets lager dan in de maand mei, maar nog steeds erg hoog, meldt statistiekbureau CBS. Vooral voeding werd veel duurder.
Door Eva Schouten

Voedingsmiddelen waren vorige maand fors duurder: gemiddeld 11,2 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam vooral door de gestegen prijzen van zuivel en vlees, maar ook graanproducten, oliën en vetten, groente, vis en fruit kostten meer.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS moeten we heel ver terug om zulke getallen te zien. "We meten dit sinds 1996 en sindsdien hebben we niet zo'n prijsstijging gehad. Dat is vermoedelijk ergens medio jaren zeventig voor het laatst geweest."

Dat de inflatie over de hele linie iets lager uitkomt dan in de maand mei, toen het cijfer uitkwam op 8,8 procent, heeft vooral te maken met een iets minder grote stijging van de energieprijzen. "Die wegen behoorlijk mee in het totaal." Ondanks de daling blijven ook de energieprijzen hoog.

De iets lagere prijzen voor energie worden voor een groot deel tenietgedaan door de gestegen prijzen van eten, drinken en brandstof.

Beeld uit video: Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?2:30
Afspelen knop

Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?

Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

EconomieInflatie

Aanbevolen artikelen