De Amerikaanse techreus Amazon neemt een belang van 2 procent in Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway waar ook Thuisbezorgd.nl onder valt. Op termijn kan dat belang zich uitbreiden tot 15 procent. Voortaan kunnen mensen met een Amazon Prime-abonnement bestellen bij Grubhub, zonder extra kosten.

De deal met Amazon komt op een goed moment voor Just Eat Takeaway, dat al langer met de magere prestaties van Grubhub in zijn maag zit. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf onderzoekt al langer een eventuele verkoop van Grubhub, dat ruim een jaar geleden werd overgenomen voor een bedrag van 7,3 miljard dollar. Ook andere opties worden bekeken.

Sinds die overname is zo'n 70 procent van de beurswaarde van Just Eat Takeaway verdampt. Verschillende aandeelhouders lieten onlangs nog weten uiterst ontevreden te zijn over de gang van zaken bij het maaltijdbestelbedrijf. Zij willen dat Just Eat Takeaway de Amerikaanse dochter weer gaat verkopen.

De deal met Amazon zal voor de financiële resultaten van Grubhub niets uitmaken, zegt Just Eat Takeaway. In Nederland werken Amazon en Thuisbezorgd nog niet samen, en daar zijn voorlopig ook geen plannen voor.