Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Supermarkten waarschuwen: boodschappen in gevaar bij langdurige blokkades

Het langdurig blokkeren van supermarktdistributiecentra kan het doen van de dagelijkse boodschappen in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag. Het CBL roept de boeren dan ook op om de blokkades op te heffen.
Door NU.nl

Uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet zijn de boeren maandagochtend vroeg op pad gegaan om de distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Hierbij worden trekkers gebruikt. Jumbo meldt dat er in totaal vijf distributiecentra zijn geblokkeerd: in Nieuwegein, Beilen, Raalte, Woerden en Breda.

Albert Heijn laat ook weten dat enkele distributiecentra zijn geblokkeerd. "Wij hielden er rekening mee dat het vandaag onrustig kon zijn in het land en hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat we de producten in de schappen voor onze klanten beschikbaar houden", zegt een woordvoerder. In totaal zijn zeker twintig distributiecentra geblokkeerd door boeren.

Supermarktgangers zullen misschien niet meteen iets merken van de blokkades, maar branchevereniging CBL waarschuwt dat langdurige blokkades mogelijk wél gevolgen zullen hebben. "Bij langdurige blokkades kan dat betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden", schrijft het CBL.

Hoelang het duurt voordat de dagelijkse boodschappen in gevaar komen, is niet duidelijk. "Maar het moet niet langer duren dan vandaag", zegt een woordvoerder. Volgens het CBL zullen de dagverse producten het eerst geraakt worden door aanhoudende blokkades, omdat die meerdere keren op een dag af- en aangeleverd worden. Het langdurig ophouden van leveringen kan dan ook tot onnodige voedselverspilling leiden, waarschuwt de supermarktkoepel.

Het CBL benadrukt nogmaals geen rol te spelen in het stikstofconflict en noemt de blokkades dan ook onacceptabel.

Beeld uit video: Bekijk hier hoe boeren met trekkers distributiecentra blokkeren0:42
Afspelen knop

Bekijk hier hoe boeren met trekkers distributiecentra blokkeren

Bekijk hier hoe boeren met trekkers distributiecentra blokkeren


Lees meer over:

EconomieStikstofBoerenprotesten

Aanbevolen artikelen