Piloten en ander personeel op Schiphol kunnen niet zomaar ingezet worden als beveiliger. Daar zijn een opleiding en een screening voor nodig, laat de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) vrijdag weten. Daarmee houden de problemen op de luchthaven aan.

"Er wordt nog steeds hard gewerkt om beveiligers aan te trekken, onder meer via wervingscampagnes", zegt een woordvoerder van Schiphol. "Het klopt dat piloten niet zomaar als beveiliger kunnen worden ingezet. We waarderen het aanbod van pilotenvakbond VNV om te helpen en gaan kijken wat ze mogelijk wel kunnen gaan doen."

Schiphol maakte vorige maand bekend vijfhonderd extra beveiligers aan te willen trekken om te voorkomen dat er chaos ontstaat op de luchthaven. Volgende week vrijdag begint de zomervakantie en kan Schiphol maximaal 67.500 passagiers per dag verwerken.

Volgens een woordvoerder staan er nog steeds lange rijen. Reizigers worden vier uur voor vertrek in de terminal verwacht. "Het overgrote deel van de reizigers haalt zijn vlucht."

De luchthaven hield onlangs een banenmarkt waarbij tientallen contracten werden getekend. Toch kan Schiphol nog steeds niet aangeven hoeveel extra beveiligers er zijn aangetrokken om de problemen op te lossen.