Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Inflatie blijft hoog, maar daalde vorige maand opnieuw een beetje

De inflatie was in juni nog steeds hoog, maar lag voor de tweede maand op rij lager dan in de maand ervoor. De prijzen lagen in juni 9,9 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit een eerste raming van statistiekbureau CBS volgens de Europese rekenmethode (HICP).
Door NU.nl

Het is de derde maand op rij waarin de inflatie daalde ten opzichte van de maand ervoor. Met 9,9 procent komt de inflatie voor het eerst sinds februari weer uit onder de 10 procent.

Dat de energieprijzen in juni minder hard stegen dan in mei verklaart de lichte daling. Daar staat wel tegenover dat de prijzen van voedingsmiddelen, drank en tabak juist harder stegen vergeleken met vorige maand.

De inflatie liep in de tweede helft van vorig jaar al op als gevolg van de coronapandemie. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen alleen maar harder gaan stijgen, vooral door torenhoge energieprijzen.

Om ervoor te zorgen dat de prijsstijgingen ietwat afkoelen, bouwen centrale banken over de hele wereld hun stimuleringsprogramma's af en schroeven ze de rente op. Het doel hiervan is om lenen weer duurder en sparen aantrekkelijker te maken en zo de economie af te remmen.

De CBS-cijfers van vrijdag zijn op basis van de zogeheten Europese rekenmethode. Deze is in het leven geroepen om de inflatie in de hele eurozone te kunnen meten en vergelijken. Het CBS komt volgende week met inflatiecijfers volgens de eigen rekenmethode.

Inflatie volgens Europese rekenmethode

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen