Het kabinet onderneemt juridische stappen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vanwege de 190 miljoen euro die het bedrijf volgens de Staat nog moet betalen. Het gaat om geld voor versterking en herstel van bevingsschade in Groningen als gevolg van de gaswinning. De Staat schiet dit voor en brengt een deel in rekening bij de NAM.

Sinds 2020 is voor schade en versterking 560 miljoen euro in rekening gebracht bij de NAM, dat in handen is van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil. Ruim een derde daarvan is dus nog niet betaald. De NAM is meerdere keren gesommeerd deze openstaande rekeningen alsnog te betalen.

"Het is onacceptabel dat NAM via deze weg de verantwoordelijkheid voor de situatie in Groningen probeert te ontlopen", schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. Het bedrijf is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

De NAM was zelf al een arbitrageprocedure gestart. Het gaat dus om een tegenclaim, meldt het ministerie van Economische Zaken. De overheid en het bedrijf steggelen al tijden over de rekening. De NAM trekt de gemaakte kosten in twijfel en denkt dat deze overschat worden.

De accountant van de NAM tikte het bedrijf al op de vingers, omdat niet goed is na te gaan waar de miljoenen heen gaan. De NAM wil daarom meer transparantie over de uitgaven.

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
67
Zo ontstaan aardbevingen in Groningen