De ANVR stelt voor om de medewerkers van de bedrijven die zijn aangesloten bij de reisorganisatie deze zomer op Schiphol te laten werken als beveiliger of bagageafhandelaar. Zo wil de branche de personeelstekorten op de luchthaven verkleinen. "Door de vele schrappingen hebben we ruimte om dit te doen", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De ANVR en vakbonden CNV en FNV erkennen dat er enkele weken opleiding nodig is om aan de slag te kunnen op de luchthaven, maar zien dat niet als een onneembare horde. "Als die opleidingen nu kunnen opstarten, kan ons personeel vanaf de zomervakantie ingezet worden op de luchthaven", aldus de ANVR-woordvoerder.

Schiphol kampt al langer met personeelstekorten en dat zal deze zomer nog niet zijn opgelost. Het bedrijf is wel volop bezig met nieuwe aanwervingen, maar toch heeft het luchtvaartmaatschappijen gevraagd om minder passagiers te vervoeren in juli en augustus. KLM lost dat op door minder tickets te verkopen, diverse vliegmaatschappijen schrappen vluchten.

"Door die geschrapte vluchten hebben wij ruimte om op Schiphol bij te springen", klinkt het bij de ANVR. De woordvoerder benadrukt dat dit sowieso op vrijwillige basis is en niemand wordt verplicht om op Schiphol te gaan werken.

FNV eist wel dat alle medewerkers die worden gedetacheerd ook kunnen profiteren van de zomerbonus die de luchthaven aan het personeel geeft.

Schiphol laat weten het voorstel goed ontvangen te hebben. "We leggen het nu voor aan de beveiligingsbedrijven en afhandelaars", zegt een woordvoerder.