De economie van ons land is in de eerste drie maanden van dit jaar toch gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021, blijkt uit een nieuwe raming van statistiekbureau CBS. Bij een eerdere raming was nog sprake van stagnatie. De nu gemelde groei was vooral te danken aan de extra consumptie door huishoudens.

Door het einde van de coronalockdown eind januari ging er in het eerste kwartaal meer geld naar de horeca, de cultuur- en recreatiesector en sportscholen. Deze uitgaven vielen uiteindelijk hoger uit dan eerder geraamd. Verder vielen de uitgaven door de overheid minder hard terug in vergelijking met de eerdere raming.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 6,7 procent. Dat was bij een eerdere raming nog 7 procent. De sterke groei heeft onder andere te maken met de coronamaatregelen. In het hele eerste kwartaal van 2021 gold bijvoorbeeld nog een harde lockdown.

De neerwaartse bijstelling komt vooral doordat de invoer van goederen en diensten fors groeide, terwijl de groei van de uitvoer iets kleiner was. Hierdoor was de bijdrage van de handel aan de groei kleiner dan bij de eerste berekening.

Verder kwamen er in het eerste kwartaal 109.000 nieuwe banen bij in vergelijking met het slot van 2021. Dat waren er bij de eerdere raming nog 127.000. Op jaarbasis gaat het om 537.000 banen, tegen een eerder gemelde 518.000.