Het kabinet overweegt het besluit over de opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten uit te stellen tot 2024, bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Eerder kondigde het kabinet nog aan dit jaar een knoop door te hakken.

Waarom het kabinet het besluit mogelijk voor zich uit schuift, zeiden de bronnen niet.

Wel is duidelijk dat Lelystad Airport tegen problemen met de aanvraag van een natuurvergunning aan loopt. Een aanvraag werd afgewezen, omdat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet juist waren. Het onderwerp wordt vrijdag besproken in de ministerraad.

Die buigt zich dan ook over plannen om het jaarlijkse aantal vluchten vanaf Schiphol te beperken. Nu mag deze luchthaven per jaar nog 500.000 vluchten uitvoeren, maar vorige week werd duidelijk dat dit aantal met 50.000 tot 60.000 omlaag moet.

Schiphol wilde donderdag nog geen commentaar geven. De luchthaven komt volgens een woordvoerder vrijdagmiddag na de ministerraad met een reactie, omdat dan naar verwachting de officiële besluitvorming wordt bekendgemaakt.

Los daarvan kampt Schiphol met een acuut personeelstekort. Hierdoor moeten diverse vliegmaatschappijen hun vliegschema's voor deze zomer aanpassen.