KLM annuleert deze zomer een beperkt aantal vluchten. Gedupeerde reizigers krijgen een "acceptabel alternatief" aangeboden. Omdat Schiphol het aantal reizigers per dag heeft beperkt, moeten alle vliegmaatschappijen ingrijpen. Prijsvechter easyJet schrapt volgende maand ook vluchten, maar ontziet daarbij grotendeels de vakantiegangers.

KLM zegt dat klanten van wie de vlucht geschrapt moet worden op dezelfde dag of rond die datum alsnog kunnen vliegen. "Reizigers die dit betreft, worden hierover zo snel mogelijk persoonlijk geïnformeerd."

De luchtvaartmaatschappij zal ook minder tickets verkopen voor de zomerperiode. Ook daarmee probeert het bedrijf tegemoet te komen aan de eisen van de luchthaven. KLM kan nog niet zeggen hoeveel en welke vluchten precies geschrapt worden.

Schiphol bleek in de meivakantie te kampen met grote tekorten bij het beveiligingspersoneel en elders op de luchthaven. Die problemen zullen in de zomer aanhouden. Om onveilige situaties te voorkomen, wordt het aantal reizigers fors beperkt.

KLM laat wederom weten dat de beperking van het aantal reizigers geen structurele oplossing voor de problemen is.

Zo'n negenduizend Transavia-reizigers krijgen geld terug

Eerder maakte Corendon bekend een groot deel van de vluchten naar Rotterdam Airport te verplaatsen. Vakantiereizen waarbij met eigen vliegtuigen wordt gevlogen, kunnen daardoor doorgaan. Hetzelfde geldt voor TUI.

Bij Sunweb, dat hoofdzakelijk gebruikmaakt van de vliegtuigen van Transavia, worden ook vluchten verplaatst. De reizigers vertrekken dan vanaf een ander vliegveld of op een andere dag.

Transavia liet woensdag weten een paar honderd vluchten tot medio augustus te schrappen. Een groot deel van de gedupeerde klanten kan de reis omboeken. Voor zo'n negenduizend mensen is geen alternatief gevonden, zij krijgen hun geld terug.

EasyJet laat vluchten naar Zuid-Europa doorgaan

Later op donderdag maakte easyJet bekend ook een aantal vluchten te schrappen. Volgens de Britse prijsvechter worden vluchten naar populaire vakantiebestemmingen als Kroatië, Griekenland, Spanje en Portugal niet geraakt.

De luchtvaartmaatschappij zal vooral vluchten annuleren naar bestemmingen waar het bedrijf meerdere keren per dag naartoe vliegt. Zo worden vluchten naar Londen, een populaire bestemming voor zakenreizigers, door easyJet geschrapt.

Het is nog niet duidelijk om hoeveel vluchten en gedupeerde reizigers het gaat. Maar een woordvoerder benadrukt dat de meerderheid van de getroffen klanten (ongeveer 70 procent) wel binnen 24 uur van de oorspronkelijke vertrektijd alsnog kan vliegen. De rest kan het geld terugvragen of gratis omboeken naar een latere datum.