Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Het is drukker in het openbaar vervoer, maar nog wel rustiger dan voor pandemie

Sinds het schrappen van de laatste coronamaatregelen lijkt het weer drukker te worden in het openbaar vervoer. Toch ligt het aantal passagiers nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Vorige maand werd er 23 procent minder ingecheckt met de ov-chipkaart dan in dezelfde maand in 2019, meldt statistiekbureau CBS op basis van gegevens van ov-chipkaartbedrijf Translink.
Door NU.nl

Met 85,6 miljoen check-ins evenaarde het aantal reizigers in maart bijna het niveau van 2019. Dat lijkt een uitschieter te zijn, meldde de NS eerder. Het gemiddelde niveau ligt nu op ongeveer 73 procent van de hoeveelheid reizigers die voor de coronacrisis de trein, tram, metro of bus pakten.

Een belangrijke reden voor de toenemende drukte lijkt ook hier het schrappen van de coronamaatregelen te zijn, waaronder de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Vanwege deze maatregelen was het voorheen extra rustig in het ov. In april 2020 bereikte het aantal reizigers een dieptepunt: de bezetting in het ov was toen 10 tot 15 procent. Er mocht toen alleen van het openbaar vervoer gebruik gemaakt worden voor noodzakelijke reizen.

Waarom het aantal reizigers nog niet helemaal op hetzelfde niveau is als voor de crisis, is niet onderzocht, zegt onderzoeker Marjolijn Jaarsma van het CBS. "Maar in de cijfers die wij hebben over mensen die thuiswerken, zien wij dat de meeste mensen niet terug zijn gegaan naar vijf dagen op kantoor. Dat heeft er waarschijnlijk wel mee te maken."

Nog minder check-in's dan voor corona

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

NSOV-chipkaartOVBinnenland

Aanbevolen artikelen