Niet alleen wie een hele grote auto met dito tank rijdt, maar ook bij mensen met een bescheidener exemplaar kan het nu zomaar gebeuren dat de pomp 100 euro aangeeft als de tank vol is. En dat doet ons veel meer dan een literprijs van 2,50 euro, volgens Paul van Selms van UnitedConsumers.

"De meter zien doorlopen tot 100 euro doet veel meer pijn dan die psychologische barrière van 2,50 euro per liter", zegt Van Selms. Die grens werd twee weken geleden doorbroken en de prijs hangt sindsdien rond die prijs.

Van Selms rekent voor dat mensen die een auto hebben met een tankinhoud van 55 liter, zoals een SKODA Octavia, nu al snel 100 euro moeten aftikken. "Bij een gemiddelde tankbeurt gaat er ruim 40 liter in en de gemiddelde prijs ligt rond de 2,35 euro, dus dan ben je er al." Dat is gerekend met korting op de adviesprijs, die tankstations geven die niet langs de snelweg liggen.

"Er zijn ook mensen die altijd voor een vast bedrag tanken. Als dat 25 euro is, dan kom je daar niet ver meer mee", constateert de directeur van UnitedConsumers.

Het enige dat je volgens Van Selms kunt doen om het tankleed te verzachten is je banden oppompen, de imperial eraf gooien en rustig rijden. "Dat scheelt zo 10 procent in je brandstofkosten."

De gemiddelde landelijke adviesprijs ligt vandaag op 2,492 euro.