Net nu het ziekteverzuim weer op het niveau was van voor de coronacrisis, begint het aantal mensen dat zich ziek meldt door besmetting met het virus weer op te lopen. Dat signaleren arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die gezamenlijk de grootste op dit gebied zijn in Nederland.

Vorige maand lag het aantal mensen dat zich ziek meldde weer zo goed als op het niveau van wat normaal was vóór de pandemie in deze periode van het jaar. Maar dat herstel lijkt van korte duur.

"In de eerste week van juni meldden zich alweer meer mensen ziek door corona", zegt bedrijfsarts en directeur medische zaken Jurriaan Penders van ArboNed.

Het RIVM bevestigt inmiddels ook dat sprake is van een nieuwe coronagolf. "We moeten alert zijn op het voorkomen van besmettingen op de werkvloer", zegt Penders. Die erop wijst dat de omstandigheden nu anders zijn dan een jaar geleden. "Toen golden er andere regels."

Doorgaans melden mensen zich ook minder snel ziek van het werk in de zomerperiode. "Dat zou een verdere stijging van het ziekteverzuim kunnen remmen."