Premier van Ierland vindt plan Noord-Iers protocol 'economisch vandalisme'
Martin reageert op de aankondiging van de Britse premier Boris Johnson. Hij wil de regels rondom goederenhandel van en naar Noord-Ierland op de schop nemen. Dat moet gebeuren met toestemming van de Europese Unie, omdat het handelsprotocol onderdeel is van de Brexit-deal die beide partijen sloten. Johnson heeft die goedkeuring niet.
Momenteel moet goederenhandel tussen Noord-Ierland en de andere landen binnen het Verenigd Koninkrijk (Schotland, Wales en Engeland), voldoen aan EU-regels. Johnson wil daar (deels) vanaf, omdat de goederen nooit écht in een EU-land zijn: alleen Ierland is immers lid van de EU.
De premier wil dat bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren, zelf gaan bepalen of ze aan de regels van het VK of de EU willen voldoen. Daarmee zou veel - volgens Johnson "onnodig" - papierwerk mee voorkomen worden, en het zou handel met Noord-Ierland in de weg zitten.
Johnson zou met zijn voorstel echter een 'harde grens' creëren tussen Noord-Ierland en Ierland. Voor goederen van bedrijven die vanuit Noord-Ierland nog wél doorreizen naar Ierland of andere landen, zijn namelijk aanvullende controles nodig. Tijdens de Brexit is echter expres besloten om de handelsgrens niet tussen die twee landen te trekken, omdat in het verleden een 'harde grens' tussen beide landen tot veel geweld en onrust leidde. Pas in 1998 werd een vredesakkoord gesloten.
Martin ziet voordelen en zegt dat Noord-Ierse economie nu voordelen plukt
De achterban van Johnson - inclusief meerdere politici in Noord-Ierland - steunt het plan van de Britse premier omdat zij Noord-Ierland als "achtergesteld kindje" beschouwt met het protocol: het land is immers het enige deel van het Verenigd Koninkrijk dat zich aan extra regels moet houden.
Maar Martin vindt dat Johnson te weinig de voordelen voor Noord-Ierland benadrukt. Zo is vrije handel mogelijk op het Ierse eiland. De Ierse premier zegt bovendien data te hebben dat de economie van zijn buurland "floreert" onder het Brexit-protocol, maar dit expres niet wordt benadrukt.
De Ierse premier zegt ook dat de EU zich altijd "flexibel" heeft opgesteld om eventuele problemen op te lossen en is kritisch op de beslissing van Johnson om nu eenzijdig stappen te nemen.
De EU heeft al aangekondigd juridische stappen te gaan zetten tegen het wetsvoorstel van het Verenigd Koninkrijk. De juridische stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter brengen en tot hoge boetes leiden.