De benzineprijs heeft woensdag een nieuw record neergezet. Dat blijkt uit gegevens van UnitedConsumers, dat de adviesprijzen van de grootste tankstationbedrijven bijhoudt. We betalen woensdag 2,505 euro voor een liter benzine. Ook diesel wordt duurder, maar die prijs bereikt geen record.

De accijnsverlaging voor brandstof die het kabinet op 1 april doorvoerde heeft de prijzen twee maanden iets lager kunnen houden, maar het effect daarvan is nu zo goed als weggevaagd. Woensdag kost een liter benzine 2,505 euro, wat net boven het vorige record van 2,502 euro per liter ligt.

Dinsdag betaalden Nederlanders nog 2,500 euro voor benzine en 2,189 euro voor diesel. De dieselprijs gaat ook omhoog, maar bereikt geen nieuw record. Een liter diesel kost vanaf woensdag 2,237 euro.

De brandstofprijzen piekten eerder op 10 maart. Toen kostte benzine 2,502 euro per liter en diesel 2,375 euro per liter. Op 1 april werd benzine 20 cent goedkoper en betaalden automobilisten 10 cent minder voor diesel.

Met die accijnsverlaging wilde het kabinet de gevolgen van de hoge inflatie draaglijk maken voor huishoudens. Maar door tekorten aan olie en onzekerheid over leveringen uit Rusland blijft de olieprijs dagelijks stijgen. Nu de Europese Unie een gedeeltelijk verbod op Russische olie heeft ingesteld, is de verwachting dat die prijs zal blijven stijgen.

Eén lichtpuntje: niet alle tankstations hoeven zich aan de adviesprijzen van oliebedrijven houden. Die prijzen gelden voornamelijk voor tankstations langs de snelweg. Op andere plekken betaal je meestal minder.