Amazon is niet aansprakelijk voor de online verkoop van namaakschoenen van Louboutin, oordeelt de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag. Het is voor de consument duidelijk dat Amazon deze schoenen niet zelf verkoopt, maar dat ze worden aangeboden door andere verkopers.

Het oordeel van de advocaat-generaal is een advies. Doorgaans wordt dit advies overgenomen door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De rode zool die de luxe schoenen beroemd heeft gemaakt, is een beschermd merk. De Franse ontwerper Christian Louboutin vindt het niet kunnen dat soortgelijke schoenen begin dit jaar in de webwinkels van Amazon verschenen. Aangezien de ontwerper daar geen toestemming voor gaf, werden de rechten van zijn merk geschonden.

Volgens de advocaat-generaal wordt op het platform voldoende duidelijk gemaakt dat de schoenen niet door Amazon, maar door derden worden aangeboden. Mocht het advies van de advocaat-generaal door het Hof worden overgenomen, zal Louboutin verhaal moeten halen bij de verkopers van de schoenen, in plaats van bij Amazon.

De zaak wordt nu in beraad genomen. Het duurt enkele maanden voordat er een definitieve uitspraak wordt gedaan.