KEULEN - Bij Ford in Duitsland verdwijnen 1300 banen. De bedoeling is dat dat vooral gebeurt via vertrekregelingen en vervroegd pensioen. De meeste banen komen bij de vestiging van Ford in Keulen te vervallen, zo maakte een woordvoerder van het autoconcern vrijdag bekend.

Bij de Duitse fabrieken van het Amerikaanse concern werken in totaal 25.500 mensen. Van hen werken er 19.000 in Keulen, de rest zit in Saarlouis. Lukt het niet om mensen via een vertrekregeling te laten afvloeien, dan zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Reorganisatie

Seat, onderdeel van het Volkswagenconcern, maakte vrijdag bekend van 1346 arbeidsplaatsen af te willen. De maatregel past in een reorganisatie van de Spaanse VW-tak. Volgens de zakenkrant Financial Times Deutschland zou VW in eigen land 10.000 banen willen opheffen.

Kortgeleden maakte DaimlerChrysler bekend bij zijn vlaggenschip Mercedes 8500 banen te schrappen omdat de financiële resultaten tegenvallen. De Duitse autoproducenten hebben het al langer moeilijk. De export loopt weliswaar goed, maar de binnenlandse vraag is zeer zwak. In oktober nam de orderontvangst vanuit het binnenland af met 14 procent vergeleken met oktober vorig jaar.

Onzekerheid

Het VDA, het verbond van Duitse autoproducenten, liet vrijdag weten dat de politieke onzekerheid negatieve gevolgen heeft voor het koopgedrag van de consument. Het uitblijven van een economische opleving en angst voor hogere belastingen maken de consument kopschuw.