
Nieuwe cao-afspraken voor KLM-piloten voldoen niet aan eisen van coronasteun
Volgens de coronasteunafspraken moest KLM zorgen voor kostenbesparingen met zowel tijdelijke als structurele effecten. Het bedrijf moest de staatsagent op de hoogte houden van de plannen op dat gebied. De staatsagent controleert of de luchtvaartmaatschappij zich aan de afspraken houdt.
In 2021 lukte het nog om voldoende kosten te besparen, al waren dat vooral tijdelijke maatregelen. "Sindsdien zijn van KLM geen nadere maatregelen vernomen om aan de voorwaarde van structurele kostenreductie te voldoen", schrijft de staatsagent.
"De piloten-cao bevatte geen betekenisvolle structurele kostenbesparing. Integendeel, de cao bevatte een structurele loonsverhoging." De cao was nog niet ondertekend door de piloten, omdat er volgens de staatsagent nog discussie over was.
Ook de geplande loonsverhoging van 5 procent voor al het cao-personeel voldoet niet aan de voorwaarden, tenzij KLM nog op een andere manier gaat besparen
KLM doet te weinig aan belastingontwijking
Verder doet KLM te weinig aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneelsleden die in het buitenland wonen, zegt de staatsagent. Belastingontwijking is niet verboden, maar wel onwenselijk. Daarom wil de overheid dat KLM dit voorkomt, in ruil voor de staatssteun.
"In maart werd door KLM gemeld dat er een werkgroep met de piloten was ingesteld om voor 1 mei met maatregelen te komen", schrijft de staatsagent over die belastingontwijking. "In mei bleek dat deze werkgroep onverrichter zake was opgeheven. Voorstellen van concrete maatregelen laten op zich wachten. Aan de overtreding van deze steunvoorwaarde, die inmiddels bijna twee jaar voortduurt, is nog geen einde gemaakt."
KLM ontving 3,4 miljard euro steun in de vorm van een lening die het bedrijf binnen 5,5 jaar moet aflossen. De Nederlandse overheid staat voor 90 procent garant.
KLM hoopt snel met oplossing te komen
Kaag noemt de bevindingen van de staatsagent "stevig". Ze laten volgens haar zien "dat we er nog niet zijn".
KLM benadrukt in een reactie dat er 3,4 miljard euro steun is toegezegd, maar dat KLM daar 942 miljoen euro van heeft gebruikt. Daarvan is inmiddels 311 miljoen euro terugbetaald. Verder heeft het bedrijf de "beïnvloedbare kosten" met 30 procent gereduceerd. Dat is ruim meer dan de 15 procent die was afgesproken.
De luchtvaartmaatschappij hoopt wel snel in overleg met de vakbonden tot een oplossing voor de piloten-cao te kunnen komen.