KLM vermindert de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij vanwege de grote drukte op de luchthaven. Het gaat om KLM-vluchten tot en met aanstaande zondag. Schiphol heeft donderdag een actieplan tegen de drukte aangekondigd. Eerder werd gemeld dat KLM de verkoop van alle tickets tot en met zondag zou schrappen. Dat bleek onjuist.

Hoeveel minder tickets de luchtvaartmaatschappij verkoopt, kan een woordvoerder niet zeggen. "We hebben het besluit genomen om ruimte te creëren voor het omboeken van vluchten van mensen die hun oorspronkelijke vlucht hebben gemist door de drukte op Schiphol. Daarom zit er nu een beperking op het aantal tickets dat we verkopen", aldus de woordvoerder tegen NU.nl.

Op de vraag hoe het na zondag verder zal gaan, kan de woordvoerder niks zeggen. "Daarop lopen we nu nog niet vooruit."

Het is al weken erg druk op Schiphol doordat de luchthaven kampt met grote personeelstekorten. In combinatie met een wilde staking van bagagepersoneel ontstonden in de meivakantie grote problemen. Reizigers moesten uren in de rij staan en tientallen vluchten werden geannuleerd.

Ook de afgelopen dagen was het er erg druk. Reizigers moesten in sommige gevallen uren in de rij staan. Schiphol zei woensdag tegen NU.nl dat de drukte naar verwachting aanhoudt tot na de zomervakantie.

Schiphol kondigt actieplan tegen zomerdrukte aan

De aankondiging van KLM komt op dezelfde dag dat Schiphol een plan heeft gepresenteerd om in de zomer grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het pakket aan maatregelen komt boven op nieuwe landingsregels die Schiphol woensdag heeft aangekondigd.

Allereerst wil de luchthaven meer personeel gaan werven, zoals extra beveiligers. Schiphol staat daarvoor in nauw contact met beveiligingsbedrijven en start campagnes op.

Verder moet het aantrekkelijker worden om te werken op Schiphol. Daarom wil de luchthaven werk beter gaan belonen. In overleg met de vakbonden hoopt het bedrijf binnenkort met een onderhandelingsresultaat te komen.

Securitycoaches moeten doorstroom verbeteren

Ook wil de luchthaven de doorstroom van passagiers gaan verbeteren. Hiervoor zet het bedrijf zogenoemde securitycoaches in, die reizigers bij de security moeten helpen sneller door de controle te komen. Ook gaat het bedrijf met luchtvaartmaatschappijen bekijken of de hoeveelheid handbagage verminderd kan.

Tot slot wil Schiphol het aantal vluchten op de luchthaven beter gaan afstemmen op de hoeveelheid beschikbaar personeel. Daarvoor gaat het bedrijf met luchtvaartmaatschappijen in gesprek over de planning, het verplaatsen van vluchten naar regionale luchthavens en de woensdag aangekondigde aangepaste landingsregels.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat KLM de ticketverkoop voor vluchten tot en met zondag stillegt. Dit is onjuist. Via een persbureau waarmee NU.nl samenwerkt is de verkeerde informatie doorgekomen. Het bericht is aangepast.