Maaltijdbezorgers misleiden klanten volgens Consumentenbond
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om vooraf duidelijk te melden hoeveel servicekosten een klant moet betalen bij zijn aankoop. Bij Uber Eats en Deliveroo worden die echter pas vlak voor het afrekenen zichtbaar, en dat is volgens de Consumentenbond niet toegestaan. "Het moet meteen duidelijk zijn hoeveel je kwijt bent", zegt de Consumentenbond.
"Wij vinden dat we transparant en eerlijk zijn over de kosten die we in rekening brengen, inclusief bezorg- en servicekosten", zegt een woordvoerder van Deliveroo tegen NU.nl.
"Deze worden aan de klant duidelijk gemaakt voordat die een bestelling plaatst op de 'mandje'-pagina. We leggen in onze app, in onze veelgestelde vragen en in onze algemene voorwaarden ook duidelijk uit hoe die kosten berekend worden."
Apps tonen soms restaurants op hetzelfde adres
Daarnaast zou Uber Eats, en in mindere mate ook Deliveroo, een te groot aanbod aan restaurants tonen. Zo toont de app alle restaurants binnen 30 kilometer, waardoor het lijkt alsof je in het centrum van Amsterdam uit ruim 160 Indiase restaurants kunt kiezen. In werkelijkheid zijn dat er veertien, waarvan er acht in drie aangrenzende panden zitten en van dezelfde eigenaar zijn. Dus uiteindelijk zijn er maar acht Indiase restaurants.
"We gaan de conclusies van de Consumentenbond bestuderen", zegt Uber Eats. "Omdat er geen verrassingen mogen zijn voor gebruikers die een maaltijd bestellen, tonen we de servicekosten altijd duidelijk en voordat een bestelling wordt afgerekend. Het aantal getoonde restaurants hangt uiteraard af van het zoekfilter dat de gebruiker instelt, dus we herkennen ons niet in het beeld dat hier misleidende aantallen worden getoond."
Ook Deliveroo toont soms panden op hetzelfde adres, blijkt uit het onderzoek.
Bevindingen zijn gedeeld met consumentenwaakhond ACM
Thuisbezorgd is wel transparant over de kosten, maar maakt zijn prijsgarantie niet altijd waar. Het bedrijf beweert dat een maaltijd via de app nooit duurder is dan wanneer je die rechtstreeks bij het restaurant haalt. In bijna de helft van de gevallen bleek dat niet te kloppen.
Thuisbezorgd noemt die conclusie incorrect. "De prijsgarantie van Thuisbezorgd.nl is van toepassing op de bezorgprijs van een restaurant, en dus niet op de afhaalprijs. Een maaltijd in een restaurant en een thuisbezorgde maaltijd zijn geen vergelijkbare producten", zegt een woordvoerder. Het bedrijf benadrukt dat een klant kan gecompenseerd worden als een restaurant zich niet aan de garantie houdt.
De Consumentenbond heeft de bevindingen gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt.
NUjij: Uitgelichte reacties